Matcha – jak sprawdzić czy kupujesz dobry produkt?

Przedstawiamy 5 sposobów na sprawdzenie tego czy matcha, którą kupujesz jest wysokiej jakości.

Rozpuszczalność

Oznacza to, że wiesz, że łodygi i żyły zostały usunięte z liści herbaty i że konsumujesz najlepszą jakość matchy. W rzeczywistości cząstki matchy powinny mieć wielkość około 5 mikronów, podobnie do proszku dla niemowląt. Porównaj to z pasmem ludzkich włosów o grubości około 75 mikronów i masz jużpojęcie, jak w rzeczywistości jest dobrej jakości matcha. Ziarenka powinny być rozpuszczalne w wodzie i powinny rozpuścić się bez grudek w butelce po wytrząsaniu przez około 15 sekund. Kiedy matcha jest dobra, wiesz, że łodygi i żyły zostały usunięte i że pijesz najlepszą część rośliny.

Niższej jakości matcha należy ubić w misce, aby usunąć grudki, zanim zostaną skonsumowane.

Herbatka matcha

Smak matchy

Herbata zielona liściasta ma gorzki smak. Tak samo jest z większością produktów matchy, wielu będzie dodawać cukier lub sztuczne słodziki, aby ukryć gorycz. Najlepszej jakości matcha będzie miała gładki, słodki i pozbawiony goryczy smaku, bez konieczności stosowania jakichkolwiek dodatków do zamaskowania smaku.

Stopień jakości

Po otwarciu paczki łatwo jest odróżnić dobrą matchę od złej. Jeżeli nie jesteś w stanie wypróbować matchy przed zakupem, prawdopodobnie nie będziesz miał nic oprócz informacji na opakowaniu. W tym przypadku zawsze powinieneś wybrać „organiczną” klasę matchy. Są też niższe stopnie matchy, takie jak klasa kulinarna, które są znacznie tańsze i bardziej zbite. Są one świetne do oszczędzania podczas gotowania w dużych ilościach, ale klasa ceremonialna zawsze będzie smakować lepiej. Jeśli opakowanie nie wymienia klasy, najprawdopodobniej jest to niższa klasa i powinna być znacznie tańsza.

Dodatki

Najlepsza matcha nie potrzebuje żadnych dodatków. Wykonana jest z zebranych młodych liści, które są naturalnie słodsze i mają łagodny owocowy aromat. Liście tencha powinny być uprawiane w cieniu, aby zwiększyć zawartość chlorofilu i przeciwutleniaczy, zanim przejdą rygorystyczny proces udoskonalania, aby zapewnić produkcję najlepszych i najsmaczniejszych matchy. Powinna być w 100% organiczna i przetestowana pod kątem zawartości metali ciężkich.

Kolor produktu

W pełni certyfikowane organiczne proszki matcha często nie mają żywego zielonego koloru, który może mieć wysokiej jakości nieorganiczny matcha, i często mają nieco ciemniejszy kolor. Wynika to z zastosowanych nawozów podczas gdy liście herbaty są odbarwione. Ponieważ matcha nie pobiera energii ze słońca, otrzymuje dodatkowy nawóz, aby wytworzyć wysoki poziom chlorofilu, który wzmacnia naturalną słodycz i nadaje mu piękny zielony kolor. Certyfikowane nawozy organiczne nie zapewniają wystarczającej ilości energii i składników odżywczych, które może dostarczyć nawóz nieorganiczny.

Poznaj nowe przepisy i ciekawostki kulinarne.