suszone owoce
Porady

Ekologiczne owoce suszone – jak wybrać zdrowe?

Świadomość konsumentów z roku na jest coraz większa, przez co wiele osób zwraca uwagę na jakość produktów spożywczych, jakie wkłada do koszyka w sklepie.

Nic zatem dziwnego, że pojawia się wiele pytań w stosunku do owoców suszonych, które kojarzą się przede wszystkim z dużą zawartością cukrów prostych. Czy warto zatem sięgać po suszone owoce? Na jakie owoce suszone należy zwrócić uwagę?

Zdrowe odżywianie staje się codziennością w naszym społeczeństwie. Świadomie rezygnujemy z produktów przetworzonych, zawierających sporą ilość cukrów prostych czy tłuszczu. Pomimo tego, że spożycie fast foodów nie jest już na tak wysokim poziomie, co jeszcze kilka lat temu, wiele osób zastanawia się nad tym, czy warto sięgać po suszone owoce. Czy suszone owoce faktycznie są takie zdrowe? W jaki sposób jeść suszone owoce, aby stały się one zdrową przekąską?

Suszone owoce – jak wpływają na nasze zdrowie?

Jeszcze do niedawana wielu dietetyków przestrzegało przed tym, aby do swoich posiłków nie dodawać suszonych owoców, które mają w sobie wiele cukru. Okazuje się jednak, że owoce suszone posiadają niemal taką samą zawartość naturalnych cukrów, co świeże owoce, do których dostęp w zimowych miesiącach jest utrudniony.

To, czy garść suszonych owoców faktycznie będzie miała negatywny wpływ na naszą wagę, uzależnione jest przede wszystkim od sposobu ich suszenia, a także tego, czy producent w całym procesie wykorzystuje dodatkowe cukry czy słodziki.

W praktyce suszone owoce są niezwykle istotne w całym procesie odchudzania jeśli są spożywane w rozsądnych ilościach. Pomimo swojej wysokiej kaloryczności, posiadają one wiele składników mineralnych oraz witamin i błonnika, który będzie pozytywnie wpływał na samopoczucie podczas redukcji. Duża ilość witamin poprawi także funkcjonowanie organizmu oraz przyspieszy proces redukcji wagi.

Warto jednak pamiętać, że to, czy owoce suszone będą faktycznie posiadały odpowiednią ilość witamin i minerałów, a także poprawią stan naszego zdrowia, uzależnione jest od sposobu suszenia. Dlatego też bakalie dostępne w supermarketach stacjonarnych będą mniej zdrowe od ekologicznych suszonych owoców.

Po czym poznać zdrowe suszone owoce?

Najkorzystniejsze dla zdrowia będą suszone owoce niesiarkowane. Siarkowanie suszonych owoców faktycznie pozwala zapobiec powstawaniu w paczkach grzybów i pleśni, a także wpływa korzystnie na ich piękny wygląd pomimo tego, że leżą na marketowych półkach przez wiele tygodni.

Siarczyny wykorzystywane w tego typu owocach suszonych to powszechnie stosowany konserwant, który w dużej ilości może negatywnie wpłynąć na organizm. W marketowych bakaliach w składzie bardzo często można znaleźć konserwant E220, którego obecność jest szkodliwa zwłaszcza dla astmatyków bądź osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi.

Dlatego jeśli pragniemy wprowadzić do swojej diety suszone owoce, warto postawić na ekologiczne rozwiązania. W bakaliach ekologicznych nie wykorzystuje się siarczynów, gdyż owoce są powoli suszone na słońcu. Niesiarkowane owoce suszone są poddawane naturalnym procesom, dzięki którym produkty gotowe do spożycia zawierają więcej wartości odżywczych. W naturalnym suszeniu owoców utrata wody następuje wolniej niż w przypadku wykorzystania konserwantów, w efekcie czego są one zdrowsze.

owoce

W jaki sposób jeść suszone owoce?

Suszone owoce są niezwykle popularne zimową porą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest utrudniony. Nic zatem dziwnego, że bardzo często suszone produkty są wykorzystywane do przygotowania świątecznego kompotu czy ciast, które w efekcie będą mniej kaloryczne od tradycyjnych rozwiązań. Jednak pora roku nie ma znaczenia jeśli pragniemy zastąpić słodycze z cukrami prostymi bardziej zdrowszą przekąską.

Suszone owoce bio świetnie sprawdzą się w przygotowaniu domowej granoli z patelni czy piekarnika. Jednocześnie w trakcie podgrzewania owoców nie ryzykujemy ich przypaleniem, a wysoka temperatura piekarnika wydobędzie z nich smak oraz aromat.

Suszone owoce można także wykorzystać do owsianki, która ze słodkim dodatkiem będzie miała więcej wartości odżywczych i witamin. Dietetycy proponują zabieranie suszonych owoców do pracy w formie drugiego śniadania. Świetnie łączą się one z jogurtem naturalnym.

Ekologiczne owoce suszone warto kupować jedynie w sprawdzonych sklepach, posiadających odpowiednie certyfikaty.