Porady Przepisy

Dietetyczne przekąski na imprezę

Każda osoba, która właśnie postanowiła przejść na dietę wie, że imprezy to jej największy wróg. Będąc na diecie, nie chcemy rezygnować ze swojego życia towarzyskiego, ale niestety każde wyjście łączy się z piciem alkoholu i podjadaniem niezdrowych przekąsek, a to nie wspomaga naszego procesu chudnięcia.

Oto kilka prostych przekąsek, które sprawdzą się na każdej imprezie, a jednocześnie wspomogą twoje postanowienie wytrwania w zdrowym trybie życia. Z pewnością nie jedna koleżanka będzie ci za nie wdzięczna, a ty sama nie będziesz musiała wyrzekać się imprez. Podane przepisy sprawdzą się również jako zdrowe przekąski w ciągu dnia, które możesz sobie serwować kiedy tylko nabierze cię ochota na jedzenie.

faszerowane pomidory

PROPOZYCJA 1 – NADZIEWANE POMIDORY

Składniki, które potrzebujesz to: 20 pomidorów cherry, 100g niskokalorycznego serka białego do kanapek lub zwykłego twarogu, szczypiorek, 5 rzodkiewek oraz ulubione przyprawy. Teraz możesz przejść do dzieła, wytnij górę pomidora i wydrąż miąższ, następnie natnij dół pomidora, tak aby mógł stać płasko. Aby przygotować farsz,  wymieszaj ser lub twaróg z drobno pokrojoną rzodkiewką i szczypiorkiem, następnie dopraw ulubionymi przyprawami według uznania. Wypełnij pomidory farszem, ułóż ładnie na talerzu i udekoruj koperkiem lub innymi ziołami. Alternatywą dla pomidorów cherry mogą być pomidory koktajlowe, wtedy to możesz nabić je na wykałaczki, tak aby goście mogli je wygodnie zbierać z talerza.

kanapki z łososiem

PROPOZYCJA 2 – KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki które potrzebujesz to: pieczywo pełnoziarniste, twarożek, jogurt naturalny, łosoś wędzony, szczypiorek, koperek, zioła i sól. Przygotowanie jest bardzo proste, wymieszaj jogurt z serem twarogowym, aż uzyskasz jednolita konsystencję. Rozdziel uzyskaną pastę na trzy części, a następnie dopraw na trzy sposoby. Proponujemy do pierwszej części dodać posiekany szczypiorek, do drugiej koperek, a trzeciej zioła. Przypraw wszystkie części według uznania. Pieczywo pokrój na estetyczne kwadraty lub trójkąty, nałóż pastę a następnie na każdej kanapce umieść kawałek łososia.

szparagi w szynce

PROPOZYCJA 3 – SZPARAGI W SZYNCE

Składniki które potrzebujesz to: szynka (najlepiej parmeńska), szparagi konserwowe, twarożek, jogurt naturalny, koperek, sól i pieprz. Najpierw przygotuj farsz, w tym celu wymieszaj ser twarogowy z jogurtem, aż uzyskasz konsystencję pasty. Do uzyskanej masy dodaj posiekany koper i dopraw według uznania. Następnie weź plaster szynki, posmaruj cienką warstwą pasty, ułóż na środku szparaga i zawiń. Możesz zabezpieczyć to wykałaczką.

faszerowane jajka

PROPOZYCJA 4 – FASZEROWANE JAJKA

Składniki, które potrzebujesz to: 4 ugotowane na twardo jajka, około 3 plastrów szynki (najlepiej drobiowej), szczypiorek, rzodkiewka, czerwona papryka w prożku, ½ łyżeczki musztardy, 2 łyżki chudego serka homogenizowanego, sól i pieprz. Obierz jajka i wyciągnij z nich żółtka, następnie drobno pokrój szczypiorek i rzodkiewkę. Do żółtek jaj dodaj musztardę z serkiem i ugnieć wszystko na gładka masę. Do powstałego farszu dorzuć pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy. Masą nafaszeruj białka i ułóż ładnie na talerzu.