Właściwości chałwy – dlaczego warto sięgnąć po tę słodką przekąskę?

Wiele osób, w trosce o swoje zdrowie i sylwetkę, stara się maksymalnie ograniczyć słodkie przekąski. Co prawda wyeliminowanie z jadłospisu kupnych ciastek, czekolad czy batoników faktycznie może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, niektóre słodycze warto zachować w swoim jadłospisie gdyż mogą pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Jedną z takich przekąsek jest chałwa.

Naturalna chałwa ekologiczna – zdrowie i smak

Zna ją każdy z nas i z pewnością wielokrotnie mieliśmy możliwość spróbowania tego pysznego deseru. Co prawda jest ona dość kaloryczna jednak i tak mniej od popularnych batonów czy czekolady w przeliczeniu na 100 g. Chałwa tradycyjnie przygotowywana jest z ziarna sezamu, ale obecnie można spotkać różne jej odmiany np. z dodatkiem słonecznika lub innych orzechów. Dobrze wybrany produkt, nie zawierający zbędnych konserwantów i składający się z kilku naturalnych składników, znaczącą może wpłynąć na nasze zdrowie i sprawić, że włosy, skóra i paznokcie będą w świetnym stanie. Chałwa jest przygotowywana z ziaren sezamu, które są bogatym źródłem roślinnych witamin i mikroelementów. Sezam w głównej mierze składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na poziom złego cholesterolu w krwi. Dzięki temu możemy zapobiec chorobom serca i żył.

Ponadto sezam jest bogaty w błonnik, który idealnie wpływa na i pracę naszych jelit. Usprawnia on usuwanie złogów z naszego organizmu, przez co nasze ciało oczyszcza się ze zbędnych, toksycznych substancji. Sezam jest także bogaty w białko. Zawiera on dużą ilość aminokwasu tryptofanu, a co ciekawy bierze on udział w syntezie melatoniny, która wpływa na jakość snu i obniża poziom stresu. Nasiona te są kopalnią witamin i stanowią świetne źródło witaminy z grupy B oraz kwasu foliowego, który jest niezwykle ważny w diecie kobiet w ciąży. W sezamie znajdziemy również wiele mikroelementów, które powinny być regularnie dostarczane do naszego organizmu. Nasiona te są również świetnym źródłem wapnia co może być przydatne nie tylko u dorosłych, ale zwłaszcza u dzieci, które rozwijają się i potrzebują dużej ilości tego pierwiastka do budowy zdrowych zębów i kości. Jest on bogaty także  w magnez, fosfor oraz żelazo.chałwa bez glutenu - naturalnaspizarnia.pl

Słodka, zdrowa – czego chcieć więcej?

Regularne dostarczanie mikroelementów do naszego organizmu sprawi, że unikniemy groźnych niedoborów oraz będziemy mogli cieszyć się piękną skórą i włosami. Chałwa jest przysmakiem, który w głównej mierze składa się właśnie z ziarna sezamu dlatego zjedzenie tego pysznego deseru sprawi, że dostarczymy naszemu organizmowi właśnie tych składników odżywczych. Aby zapewnić sobie najwyższej jakości produkt koniecznie przeczytajmy co znajduje się w składnikach na opakowaniu chałwy, którą chcemy kupić. Najlepiej jeśli będzie się ona składa się z dwóch składników z sezamu i z miodu lub cukru. Wszelkie dodatkowe składniki, które są konserwantami niwelują prozdrowotny efekt jaki może nam przynieść zjedzenie chałwy.

Dla osób na diecie bezglutenowej doskonałym rozwiązaniem jest chałwa bezglutenowa, dostępna w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Sprawdź, jakie smaki ekologicznej chałwy przygotował sklep naturalnaspizarnia.pl.

Do słodkiej przekąski mogą dołożone być różne dodatki, one również powinny być jak najbardziej naturalne. Mogą to być orzechy lub suszone owoce. Aby znaleźć wysokiej jakości produkty najlepiej skorzystać z oferty naturalnych, ekologicznych sklepów dzięki czemu będziemy mieć pewność, że kupiona przez nas chałwa będzie dbała o nasze zdrowie i samopoczucie. Jest to zdecydowanie lepsza opcja, niż w przypadku gdybyśmy sięgnęli po słodkie ciastka lub czekoladę. Chałwa sprawi, że ochota na sięgnięcie po niezdrowe przekąski minie, a jednocześnie nasze zdrowie nie ucierpi na zjedzeniu tego deseru. Zaspokoi ona ochotę na słodycze i jednocześnie zapewni długie poczucie sytości, które jest spowodowane sporą zawartością białka i tłuszczy.

 

Poznaj nowe przepisy i ciekawostki kulinarne.