Przekąski na przyjęcia z użyciem pikerów

Każdy, kto choć raz organizował mniejszą lub większą imprezę, doskonale wie, jak duże znaczenie ma podane na niej jedzenie. Zaproszeni goście nie zadowolą się wyłącznie lampką wina. Organizując urodziny, sylwestra czy jakiekolwiek inne przyjęcie, po prostu musimy zadbać o odpowiednie menu. Nie ma przecież nic gorszego niż głodni i zniechęceni naszą wątpliwą gościnnością bliscy. Uginający się pod ciężarem mięs, surówek i dodatków stół nie jest oczywiście koniecznością. W zasadzie tego rodzaju podejmowanie gości powoli odchodzi do przeszłości. Krótko mówiąc, staje się passe. Dziś stawia się raczej na delikatną zupę, krem na początek, by później zaoferować znajomym różnego rodzaju przekąski. Takie, które są  delikatne, ale i sycące. Małe, ale w dość sporych ilościach. Zanim jednak przejdziemy do listy najlepszych propozycji tego rodzaju, przyjrzyjmy się kwestii dekorowania jedzenia w tym stylu.

Czym tak naprawdę są popularne pikery?

Pikery, to inaczej ozdobne wykałaczki, którymi dekoruje się zarówno wypieki, jak i przekąski na ciepło lub zimno. W sklepach dostępne są w przeróżnych kształtach i kolorach, dlatego możemy dobierać je według uznania i gustu. Jeszcze jakiś czas temu nikt o nich nie słyszał, a dziś stają się coraz bardziej popularne. Imprezy okolicznościowe takie, jak baby shower, urodziny, przyjęcia sylwestrowe i weselne, to idealna okazja do tego, by pikerami przyozdobić podawane jedzenie. Wszystko zależy tak naprawdę od gustu kupującego i jego potrzeb. Jeśli przyjęcie ma określony motyw przewodni, można również dopasować w podobnym stylu inne akcesoria, takie jak: słomki, podkładki, serwetki i wiele, wiele innych. Przechodząc jednak do samych przekąsek, pozostaje pytanie: które z nich najlepiej zaserwować gościom?

Pomysły na ciekawe przekąski i tapas z użyciem pikerów

przystawki z pikerami

W przygotowaniu udanego przyjęcia pomoże hurtownia z Warszawy – Ekopak, która oferuje szeroki asortyment niezbędnych akcesoriów oraz naczyń jednorazowych ekologicznych

Skupiając się na przekąskach na słodko, idealne zdają się być małe babeczki. Można upiec je samodzielnie lub zamówić w piekarni. Dobrze jednak, by były podane w różnych wariantach smakowych. Nie każdy lubi przecież mus czekoladowy lub truskawkowy. Zresztą im więcej, tym lepiej. Kolorowa zastawa z różnobarwnymi słodkościami, to strzał w dziesiątkę. Zwłaszcza na przyjęciu dziecięcym. Gdy do tego dodamy fantazyjne pikery, może okazać się, że babeczki znikną w ekspresowym tempie. Kolejną słodką przekąską mogą być koreczki z owoców w czekoladzie. Różnego rodzaju owoce należy nakłuć na pikery i gotowe!

Z kolei przystawki na ciepło, bazować mogą na cieście francuskim. Wystarczy pokroić je na małe kawałki i obłożyć pieczarkami, cebulką, i kawałkami szynki. Zapiec, a następnie podać. Takie przekąski przybierają postać małych pizzerek. Smacznych i uwielbianych niemal przez każdego. Małe co nieco na zimno możemy stworzyć, nabijając na pikera oliwki, pieczarki marynowane, surowe kawałki papryki i ser. W końcu miniaturowe szaszłyki, to właśnie to, po co goście sięgają najczęściej. Nie należy zapominać również o najbardziej podstawowych przekąskach, takich jak mini kanapeczki. Przy tym typie przekąsek, możemy pozwolić sobie na dużą swobodę w wyborze składników, które znajdą się na bagietkach lub innym pieczywie pokrojonym na małe kromeczki. Plastry łososia, tuńczyk, wędliny czy sery. Możliwości jest mnóstwo.

Tak naprawdę na słodkie, kwaśne, ostre czy słone przystawki jest cała masa pomysłów. Wystarczy poszukać inspiracji w Internecie. By całość prezentowała się jednak oryginalnie, a nie szablonowo – pamiętajmy o odpowiednich dekoracjach. W tej sytuacji pikery sprawdzają się bowiem jak nic innego! Są estetyczne i tanie, a jednocześnie robią wrażenie. I o to właśnie na przyjęciach chodzi.

Poznaj nowe przepisy i ciekawostki kulinarne.