Lepszy brykiet czy węgiel do grilla?

Każdy fan grilla wie, jak ważny jest wybór odpowiedniego paliwa. Sam grill, nawet najwyższej jakości, nie wystarczy, kiedy wybierzemy opał złej jakości.

Przed wyborem, ceniących tradycyjnego grilla węglowego, stoją dwie możliwości – brykiet i węgiel drzewny. Który z nich jest lepszy? Przedstawiamy zestawienie tych dwóch rodzajów paliw, które pomoże w wyborze najlepszego.

Brykiet drzewny – wszystko co powinieneś o nim wiedzieć

Brykiet drzewny wytwarzany jest z kilku składników: węgla drzewnego, torfu, trocin, słomy oraz substancji palnych, które prasuje się pod dużym ciśnieniem. Spoiwem brykietu najczęściej jest żywica, klej, skrobia ziemniaczana lub mąka kukurydziana.

Budowa brykietu jest bardzo zwarta, przez co czas rozpalania jest o wiele dłuższy. Jednocześnie powoduje to, że dłużej się pali i utrzymuje ciepło (nawet przez 4 godziny). Tym samym nie trzeba tak często doglądać ognia i dokładać do niego paliwa. Forma brykietu pozwala na równomierne rozłożenie żaru, tak aby temperatura była jednakowa, na całej powierzchni rusztu. 

Brykiet drzewny utrzymuje niższą temperaturę niż węgiel drzewny. Dzięki temu świetnie nadaje się do grillowania pośredniego lub metodą low&slow, gdzie dodatkowy czas i niższe temperatury mają istotne znaczenie.

Dobrej jakości brykiet poznamy po czasie rozpalania – musi on być długi. Niestety często zniechęca to niecierpliwych. Cały trud jest opłacalny, ze względu na wydajność brykietu. Sposobem na przyspieszenie procesu, może być specjalny komin, który jest nieocenioną pomocą podczas rozpalania grilla. Dzięki niemu rozpalenie grilla zajmie maksymalnie 15 minut.

Wydajność idzie w parze z aspektami ekonomicznymi. Za 2,5-kilogramowe opakowanie brykietu zapłacimy około 15 zł. Jest tańszym rozwiązaniem niż węgiel drzewny, jednakże należy pamiętać, że kluczem do wyboru dobrego brykietu jest jego wysoka jakość. Jest to warunek konieczny, jeżeli kierujemy się zdrowiem swoich oraz najbliższych.

Brykiet niskiej jakości posiada chemiczne dodatki, przenikające do jedzenia. Pojawia się, więc pytanie czy brykiet jest zdrowy? Nie jest to jednoznaczne, gdyż właśnie jakość tzw. lepiszczy odgrywa istotną rolę. Jest to paliwo tanie i dostępne w większości sklepów ogrodniczych, a nawet spożywczych. Producenci, często dodają sztuczne spoiwa, które szkodzą zdrowiu. Wybierając brykiet, należy pamiętać o naturalnych lepiszczach jak np. mąka kukurydziana.

węgiel do grilla

Węgiel drzewny – podstawowe informacje

Węgiel drzewny jest starszym paliwem, który stosowano jeszcze przed brykietem. Posiada on swoje spore grono sympatyków. Powodem mogą być zalety, do których należy m.in. czas rozpalania. W kilka minut można osiągnąć pożądaną temperaturę. Wiąże się to także z wadą – należy częściej dokładać do paleniska. Tym samym, pomimo niskiej ceny węgla drzewnego (10 zł za 2,5 kilogramowe opakowanie), więcej wydamy podczas przyrządzania potraw z grilla.

Podczas zakupu odpowiedniego węgla drzewnego, należy wybrać pozyskiwany wyłącznie z drzew liściastych. Z tego rodzaju węgla wydziela się niewielka ilość toksyn i wilgoci, co znów zwiększa ilość zdrowszego węgla. Na rynku jest szeroki wybór węgla drzewnego m.in.: węgiel z jabłoni, dębu, klonu. Każdy z nich ma inne właściwości spalania, tym samym wpływa to na smak, przygotowywanych potraw. Również istotne jest sprawdzenie wielkości bryłek. Im większe będą, tym dłużej będą się palić. Warto zwrócić uwagę na wszystkie te aspekty, podczas podejmowania decyzji zakupowych co do najlepszego paliwa dla swojego grilla ogrodowego.

Brykiet czy węgiel drzewny – zdecyduj sam

Każde z zaprezentowanych rodzajów paliw dla grilla ogrodowego na węgiel, posiada cechy, które odpowiadają indywidualnym potrzebom konsumentów. Brykiet jest bardziej wydajny, ale czas rozpalania jest o wiele dłuższy. Generuje również sporą ilość popiołu, więcej niż węgiel drzewny. Ten rodzaj paliwa jest zdrowszy i bardziej naturalny. Jego podstawową wadą jest konieczność częstego dokładania surowca do paleniska. Dla osób, które uważają to za swego rodzaju rytuał, nie będzie stanowiło większego problemu.

Najważniejsze podczas wyboru jest kierowanie się swoimi indywidualnymi preferencjami. Równie istotny aspekt to kierowanie się najwyższą jakością wybieranego rodzaju paliwa do swojego grilla ogrodowego.

Poznaj nowe przepisy i ciekawostki kulinarne.