Brytfanna
Sprzęt kuchenny

Jak wykorzystać brytfanny?

            Brytfanny należą do tego typu akcesorii, bez których trudno wyobrazić sobie dobrze wyposażoną kuchnię. To naczynie sprawdza się w dosłownie każdej sytuacji – przy pieczeniu, zapiekaniu, smażeniu, duszeniu czy też gotowaniu. Mogą być używane zarówno w piekarnikach, jak i na kuchenkach, do przyrządzania oraz zwykłego podgrzewania dań. Idealnie sprawdzą się przy przygotowywaniu różnego rodzaju mięs, zapiekanek i warzyw. Zatrzymują aromat przygotowanych dań, dzięki czemu przez długi czas możemy cieszyć się ich niezwykłym smakiem i zapachem. Sami widzimy, że nie ma drugiego, tak uniwersalnego naczynia!

            Brytfanny posiadają specyficzny kształt i są dosyć ciężkie, gdyż są wykonywane z ceramiki żeliwa, stali nierdzewnej tudzież silarganu. Każde tego typu naczynie jest wyposażone w grube dno, co chroni potrawy przed przypalaniem, a nas przed godzinnym staniem przy zlewie. Zewnętrza warstwa ochronna zabezpiecza brytfannę przed uszkodzeniami mechanicznymi czy zarysowaniami, sprawiając tym samym, że pomimo wielokrotnego użytku naczynie wciąż wygląda jak nowe.

Brytfanna kuchenna

            Przed zakupem brytfanny, należy dokładnie zastanowić się, jaki jej kształ i wielkość będą dla nas najlepsze. Na rynku istnieje bowiem wiele rodzajów tych naczyń, jednak nie każde z nich będzie odpowiadało potrzebom naszym i naszej kuchni.

            Emile Henry to francuska firma oferująca dosyć uniwersalne naczynia o pojemności sześciu litrów, dostępne w różnych kolorach. Naczynia wykonane są z ceramiki oraz mają różną długość, tak że każdy może wybrać tę najbradziej mu odpowiadającą. Produktów nie należy stosować na płytach indukcjnych, jedynie w piekarnikach nagrzanych maksymalnie do 250 stopni Celsjusza. Naczynia spokojnie można myć w zmywarakch, nie obawiając się o ich uszkodzenie. Ponadto firma Emile Henry posiada w swojej ofercie naczynie do pieczenia kurczaka. Posiada ono funcje podobne jak brytfanka, jednak jest przystosowane jedynie do określonych potraw.

            W ofercie niemieckiej firmy Silit znajdziemy już nieco szerszy wybór naczyń żaroodpornych. Ich brytfanki mają różne kształty, pojemności oraz szerokości. Zostały wykonane ze szkła i silarganu, na który została przyznana aż 30-letnia gwarancja. Naczynia marki Silit można przechowywać w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Firma oferuje również sprzedaż wkładów do brytfanek, wykonanych ze stali nierdzewnej. Umozliwiają nam one szybkie i łatwe usmażenie potraw (na przykład frytek, krążków cebulowych) dzięki czemu gotowanie staje się dla nas prostszą i przyjemniejsza czynnością.

            Niemiecka WMF, czyli Württembergische Metallwarenfabrik produkuje brytfanki ze stali nierdzewnej. Naczynia można spokojnie używać zarówno na kuchenkach jak i w piekarnikach oraz myć w zmywarce.  Maksymalna temperatura dla  naczyń marki WMF to 250 stopni Celsjusza. Niketóre z tych naczyń wyposażone są nawet w specjalny termometr, dzięki któremu łatwo i szybko sprawdzimy stopień przygotowywanej potrawy. Jednak niestety brytfanny tego typu nie nadają się już do mycia w zmywarkach, które mogłyby spowodować trwałe uszkodzenia.

            Brytfanny to niezwykle przydatne i uniwersalne urządzenia. Najlepiej sprawdzają się przy przygotowywaniu różnego rodzaju mięs oraz zapiekanek, które bez tego wyjątkowego naczynia byłyby po prost niemożliwe do wykonania. Warto zatem zadbać o jakość tego produktu i wybrać brytfankę, która jest nie tylko dobra gatunkowo, ale również przystosowana do naszych oczekiwań i specyfiki naszej kuchni. Na szczęście obecny rynek pozwala nam na szeroki wybór wszelkiego asortymentu, dzięki czemu znalezienie odpowiedniego dla nas naczynia nie stanowi  problemu.