Gotowanie na parze

Tradycyjne gotowanie powoduje, że część zawartych w warzywach witamin i składników odżywczych przechodzi do wody, którą następnie wylewamy. Aby zapobiec utracie cennych składników, najlepiej przejść na gotowanie na parze, które pozwala na całkowite zatrzymanie wszelkich składników odżywczych w warzywach.

Specjaliści twierdzą, że tradycyjne gotowanie prowadzi do utraty nawet 40% składników odżywczych. Witaminy, które są najbardziej podatne na zatracenie się w wodzie to C i B, długotrwałe gotowanie może doprowadzić nawet do ich utraty w 70%. Tyczy się to również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A i E. Gotowanie na parze zapobiega takim stratą, dodatkowo nie musimy dodawać soli do wody, gdyż para uwalnia naturalne sole zawarte w warzywach.

Co więc można gotować na parze?

Pamiętaj, że w trakcie gotowania na parze temperatura sięga nawet 120°C (tradycyjne gotowanie to 100°C), tak wiec należy uważać aby nie doszło do rozgotowania się warzyw, które potem mogą być mniej smaczne. Gotowanie al dente pozwala nam na zachowania pięknego kształtu, koloru i najzwyczajniej warzywa tak ugotowane lepiej smakują. Na parze możesz gotować wszystkie warzywa, nawet te liściaste (przykładowo szpinak). Poza warzywami, świetnie można na parze przyrządzić drobno pokrojone mięsa, a nawet ryby. Zaletą takiego sposobu przygotowywania mięs i ryb jest fakt, że potem są one mniej tłuste i bardziej lekkostrawne.

warzywa

Jak przygotowywać takie potrawy?

Lepiej nie solić na początku takich produktów, ponieważ para wodna wydobywa naturalną sól warzyw. Dlatego polecamy z doprawianiem wstrzymać się na sam koniec. Świetnym sposobem jest dodanie do parującej wody kostki bulionowej, ziół lub nawet wina, co spowoduje, że warzywa i mięsa przesiąkną ich aromatem.

Jakiego sprzętu potrzebujesz w tym celu?

Najłatwiejszym sposobem są metalowe wkładki, , których średnicę można dostosować do posiadanego garnka. Bardziej zaawansowanym sposobem jest zestaw koszyczków, gdzie możemy piętrowo usytuować najpierw mięso, potem ryż i warzywa na samej górze. Bardziej zabieganym osobom jest polecany parowar. Jest to urządzenie elektryczne, które pozwala na gotowanie kilku dań jednocześnie. Jest on bardzo wygodny, ponieważ mamy pewność ze nic nie wykipi i nie przypali się, posiada on minutnik, a nawet funkcję podtrzymywania temperatury oraz możliwość włączenia się na zaplanowany czas. Osobom bardziej zaawansowanym polecana jest specjalna kuchenka mikrofalowa do gotowania na parze, oraz piekarnik na parę. Zapewniamy jednak, że nawet najzwyklejszy garnek będzie odpowiedni, dla osoby która chce po prostu zjeść zdrowy obiad.

Przejrzyj również nasze tagi:, , , ,
Poznaj nowe przepisy i ciekawostki kulinarne.