Ciekawostki

GMO w Polsce

Żywność modyfikowana genetycznie ma swoje wady i zalety, jednak na ogół termin GMO kojarzy nam się negatywnie, mimo braku odpowiedniej wiedzy na ten temat. Czym tak naprawdę jest GMO?

Skrót ten pochodzi od słów „genetical modified organism”, jest to roślina, zwierzę lub jakikolwiek inny żywy organizm, którego genom został kontrolowanie zmodyfikowany, tak aby nabrał nowych, lepszych cech. Takimi zabiegami zajmuje się bioinżynieria genetyczna, a działa ona głównie na rynku spożywczym. Modyfikacji genetycznej najczęściej podlegają rośliny, tak aby stały się odporne przed chorobami, szybkiemu psuciu się, przed szkodnikami oraz różnymi warunkami pogodowymi, ale przede wszystkim w celu rozwinięcia produkcji i zwiększenia zysków. W Polsce jest to temat kontrowersyjny, GMO uchodzi bowiem za żywność mającą zły wpływ na zdrowie człowieka. Problem polega jednak na tym, ze jak do tej pory nie przeprowadzono żadnych badań, które miałyby tę opinię potwierdzić. Przyjrzyjmy się zatem faktom i wypracujmy sobie samodzielną opinię.

modyfikacja genetyczna

Żywność GMO to produkty codziennie spożywane na szeroką skalę, mowa tutaj np. o winogronach bez pestek, które można podawać nawet małym dzieciom; rzepak o zmniejszonej ilości tłuszczów nienasyconych; soja – która została udoskonalona o większą ilość białka; ziemniaki – zwiększono zawartość skrobi, dzięki czemu są wydajniejsze w procesie produkcji przemysłowej, mąka pszenna – dzięki większej ilości glutenu, wyrabiane z niej ciasta posiadają lepszą konsystencje i są pyszniejsze, pomidory – wydłużono ich żywotność i usunięto czynnik dojrzewania, dzięki czemu są dłużej świeże. Każdy produkt zmodyfikowany, musi być oznaczony tak aby konsument był tego świadomy. Żywność GMO jest bardzo popularna w krajach rozwiniętych, jednak w wielu innych państwach jest zabroniona jej produkcja i sprzedaż. W Polsce nie ma takich zakazów, jednak tego typu żywność nie jest aż tak popularna.

Polacy należą raczej do przeciwników, niż zwolenników GMO. Co jakiś czas słyszymy o manifestacjach poświęconych tej sprawie, na ogół krytykują one GMO i domagają się zwiększenia kontroli. Polskie prawo rzeczywiście nie kontroluje dostatecznie tego zjawiska. W Polsce produkcja żywności GMO jest dozwolona, jednak nie przeprowadza się odpowiednich badań nad tego typu żywnością. Jest to spowodowane przede wszystkim faktem, że jest to skomplikowana i kosztowna procedura. Same uprawy GMO w Polsce są dokładnie kontrolowane, jednak wiele koncernów spożywczych korzysta z produktów GMO niewiadomego pochodzenia. Mowa tutaj przykładowo o Danon, Sante, Żywiec czy Sokołów. Również polityka etykiet jest nie do końca zrozumiała, producent ma obowiązek poinformować o tym konsumenta dopiero w chwili kiedy zawartość produktu zawiera ponad 0.9% modyfikacji. Modyfikacji podlegają przede wszystkim takie produkty jak skrobia, soja, orzechy i niektóre warzywa, zmodyfikowane bywa również mięso wołowe i wieprzowe. Według badań opinii publicznej, zdecydowana większość Polaków jest przeciwna tego typu modyfikacją, jednak tak samo duża część polskich konsumentów codziennie spożywa produkty GMO. Polacy nie są dostatecznie świadomi, jakie produkty zostały zmodyfikowane, nie przeprowadzono również żadnych badań jaki ma to wpływ na ludzkie zdrowie i życie. Dlatego trudno tak naprawdę stwierdzić, czy GMO jest dla nas dobre, czy też złe.