Dlaczego przetwory się psują – szklane słoiki do domowych zapraw

Wyrabianie własnych przetworów to zwyczaj sięgający minionych stuleci. Dzięki niemu nawet zimą możemy cieszyć się smakiem licznych owoców i warzyw.

Chociaż wydaje się nam, że na ogół wiemy, jak dobrze robić domowe zaprawy, to wciąż zdarzają się błędy, przez które cała praca idzie na marne. Czego nie robić podczas wytwarzania zapraw?

Najczęstsze błędy podczas robienia zapraw

  • Zbyt mało warzyw w słoiku

Najczęściej przetwarzanym warzywem jest ogórek, dlatego też na nim się najbardziej skupimy w naszych przykładach. Aby ogórki uległy jednorodnemu przetworzeniu, muszą być ułożone ciasno i dokładnie przykryte solanką. Solanka powinna zakrywać je co najmniej centymetrową warstwą, by nie wypłynęły one na powierzchnię i nie uległy zepsuciu.

  • Niewłaściwy dobór soli

Większości z nas się wydaje, że nie ma większej różnicy pomiędzy poszczególnymi rodzajami soli. Niestety, jest to duży błąd. Nieodpowiednim wyborem jest sól jodowana, dlatego że jod spowalnia swobodny podział bakterii, wpływając tym samym na procesy fermentacji. Wybierz zamiast tego sól kamienną, która dodatkowo wzbogaci ogórki o cenne składniki odżywcze.

  • Nieodpowiednia temperatura

Podczas kiszenia temperatura ma niezwykle duże znaczenie. Jeśli jest ona zbyt wysoka lub ulega ciągłym wahaniom, zaburza to procesy fermentacji. Dochodzi wówczas m.in. do rozdymania warzyw, a także do ich gnicia.

  • Niewłaściwe przyprawy

Nie od dzisiaj wiemy, że dobór nieodpowiednich przypraw przekłada się często na całkowite zepsucie smaku potrawy. Nie inaczej jest z przetworami. Jeśli kisisz ogórki, zapomnij o zielu angielskim, pieprzu ziarnistym i o liściu laurowym. Jest tak dlatego, że wówczas ogórki staną się nieprzyjemnie gorzkie. Zamiast nich wybierz czosnek, baldach kopru, liście lub korzeń chrzanu, czy też liście dębu, porzeczki lub wiśni.

Jak duże znaczenie dla jakości przetworów mają odpowiedni słoik i nakrętka?

Aby przetwory się udały, duże znaczenie ma tutaj dobór właściwego słoika i rodzaju nakrętki. W przypadku kiszenia przetworów dobrym rozwiązaniem może być słoik typu weck. Jest tak dlatego, że przez gumową uszczelkę ze słoja może swobodnie uwalniać się gaz powstający podczas fermentacji.

Słoiki ze zwykłą, powszechnie dziś stosowaną nakrętką typu twist-off również mogą być dobrym rozwiązaniem, lecz wówczas należy co jakiś czas lekko odkręcić słoik, by gaz mógł swobodnie ujść. Należy też uważać na to, by nakrętki nie uległy korozji.

Jak odpowiednio przygotować słoiki do przetworów?

  • Na początek zrób przegląd tych słoików, które już masz. Wyrzuć wszystkie wyszczerbione, popękane i w inny sposób uszkodzone egzemplarze. Wymień również nakrętki, jeśli widać na nich ślady rdzy, widzisz, że nie skręcają się we właściwy sposób lub mają jakiekolwiek inne defekty.
  • Jeśli wykorzystujesz nowe słoiki szklane na przetwory, nie zapomnij ich dokładnie umyć z dodatkiem płynu do naczyń.
  • Jeśli wykorzystujesz słoiki z odzysku, nie zapomnij ich dokładnie wyparzyć. Nawet jeśli z pozoru są czyste, może być w nich odczuwalny nieprzyjemny zapach, pozostały po poprzednim zastosowaniu. Wyparzając słój, pozbędziesz się kłopotu.
  • Pozbądź się również starych etykiet i śladów po nich. Nic tak nie zniechęca do otwierania słoika z przetworem, jak jego nieestetyczny wygląd.
  • Słoiki w celu wyparzenia można wygotować, wyparzyć w piekarniku, mikrofalówce, a nawet w zmywarce do naczyń. Pamiętaj jednak o tym, że do mikrofalówki nie można włożyć metalowych zakrętek.

psujące się przetwory

Jakie wybrać słoiki?

Dużo zależy od tego, jakiej trwałości mają być twoje przetwory. Jeśli robisz zapasy na kilka lat, wybierz klasyczne słoiki z zakrętkami twist-off. Jeśli jednak wyrabiasz przetwory, które szybko zużyjesz na bieżąco, możesz wybierać zarówno spośród klasycznych słoików na przetwory z nakrętkami, jak i z tych z nakrętką typu weck.

Ciesz się przetworami przez lata!

Zyskując wiedzę o tym, jakich błędów nie popełniać podczas domowej produkcji żywności, zabezpieczysz swoje zapasy i sprawisz, że Twoja praca nie pójdzie na marne. A gdy już wyeliminujesz niedociągnięcia, przygotuj słoje i zacznij tworzenie zapasów na zimę. Nie masz jeszcze słoików? Skorzystaj z bogatej oferty polskiego producenta słoików Polpak!

Poznaj nowe przepisy i ciekawostki kulinarne.