Biała herbata – obowiązkowy antyoksydant w Twojej diecie

ekskluzywna herbata na prezent

Herbata oryginalnie oznacza napar sporządzany z zaparzania liści rośliny o tej samej nazwie, sprowadzonej ze Starożytnego Wschodu, który na stałe zadomowił się w Europie. Obecnie stosowana jako wspólna nazwa dla naparów z różnych rodzajów ziół, suszu owocowego oraz liści krzewów czy drzew. W historycznej Europie gościła na stołach najbogatszej arystokracji, parzona w ekskluzywnej porcelanie. Można śmiało stwierdzić, że współcześnie stanowi podstawowy napój zaraz obok wody. Obecnie herbata nie jest kosztowna, choć potrafi nadal być bardzo zróżnicowana pod względem swojej jakości. Szczególnie cenna pod względem zdrowotnym jest odmiana herbaty białej.

Czym się różni od powszechnie dostępnej czarnej herbaty?

Wyjątkowość białej herbaty

Kiedyś świadczyła o luksusie i była towarem deficytowym. W historycznych Chinach i Japonii była napojem zarezerwowanym tylko dla cesarza. Wbrew przyjętej nazwie, susz zachowuje naturalny kolor i kształt rośliny, z jakiej została stworzona, a po zaparzeniu przybiera lekko żółtą barwę. Przyjęte określenie bardziej nawiązuję do jej sposobu wytwarzania, symbolizując czystość, niedojrzałość. Do produkcji wykorzystane są tylko młode pączki roślin, które nie zdążyły jeszcze zakwitnąć oraz młode listki. Okres zbierania przypada na wczesną wiosnę. Zebrane części rośliny są poddane naturalnemu suszeniu na słońcu, w takim stopniu, aby minimalnie narazić je na proces fermentacji. Tak delikatna produkcja przekłada się na jej wyższy koszt oraz trudniejszy dostęp. Najlepiej dokonać zakupu w sprawdzonych sklepach internetowych, które oferują białą herbatę z dobrego źródła.

Znaczenie produkcji białej herbaty na tle innych

herbaty ziołoweNaturalnym przeciwieństwem tej odmiany jest czarna herbata. Najczęściej spotykana i najłatwiej dostępna, charakteryzuje się wielostopniową produkcją, zazwyczaj mechaniczną, której celem jest fermentacja rośliny. Otrzymany napój posiada intensywny smak goryczy, ciemną, prawie czarną barwę. Poddany obróbce susz pozostaje tak dalece przekształcony, że nie sposób poznać z jakiej rośliny i jej części została stworzony.

Dlatego cechuje się najmniejszą zawartością naturalnych składników w postaci polifenoli, które posiadają sprawdzone dobroczynne działanie na organizm człowieka. Picie czarnej herbaty posiada swoich zagorzałych zwolenników jak i przeciwników. Z pewnością stanowi najtańszą i pod względem jakości najgorszą odmianę herbaty.

Pośrednią formą jest herbata ulung, którą uzyskuje się w procesie częściowej fermentacji. Istnieje jeszcze kilka typów herbaty w zależności od sposobu produkcji i rodzaju użytej rośliny. Jednak najważniejsza kategoryzacja skupia się na określeniu stopnia zachodzącej fermentacji. 

Właściwości zdrowotne białej herbaty

Biała herbata jest najmniej przetworzonym naparem roślinnym, dzięki czemu zachowuje szczególnie ważne związki zwane katechinami, uważane za wartościowy antyoksydant w diecie. Pijąc białą herbatę można zmniejszyć rozwój wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu i występowanie tak zwanych chorób cywilizacyjnych jak miażdżyca, cukrzyca, choroby układu krążenia oraz serca. Warto pamiętać, że źle podjęty proces zaparzania białej herbaty również wpływa na ryzyko utraty jej drogocennych właściwości. Należy się wystrzegać, jeśli producent reklamuje białą herbatę w formie ekspresowej. Sklep internetowy dobraherbatka.pl posiada w swojej ofercie herbaty tylko w formie liściastej, co jest gwarancją wysokiej jakości produktu.

Inwestycja w zdrowie

Regularne picie białej herbaty, choć wydaje się kosztowne, stanowi bezcenną profilaktykę zdrowotną. Ze względu na swoją wysoką jakość może być parzona kilkukrotnie, bez narażania na utratę jej cennych właściwości. Warto ją stosować, niezależnie od posiadanego wieku i prowadzonego stylu życia.

Poznaj nowe przepisy i ciekawostki kulinarne.